Youtube

Instagram

9 Ekim 2015 Cuma

Ev Yapımı Granola

Son dönem hayatımıza giren kavramlardan biri de granola... Benim de çok sevdiğim tarzda bir çabuk kahvaltılık çeşidi olunca, evde yapmayı denedim birkaç kez ve çok beğendim... Burada da tarifini paylaşmak istedim... Ben bu yabancı menşeili tarifler konusunda pinterest'ten çok destek alıyorum... Bu tarifi de pinterest'ten buldum ancak linkini şu an ekleyemeyeceğim... Bir edit'le birlikte eklerim linkini de daha sonra...

Granola'yı kavrulmuş müsli olarak tanımlarsak yanlış olmaz sanırım... Temelinde de yulaf ezmesi, sağlıklı bir yağ ve sağlıklı şekerli bir madde olması gerekiyor... Geriye kalanlar tamamen zevkinize göre şekil alıyor... Ve bu granolayı hem kahvaltılık gevrek şeklinde hem de enerji barı şeklinde yapabilirsiniz... Temelinde aynı malzemeler kullanılsa da ben ikisi için de tarif yazacağım bugün... Sadece yulaf ile bağlayıcı malzemelerin (yağ ve şeker) oranı değişiyor biraz...

Öncelikle kahvaltılık gevrek şeklinde hazırlanan ve süt/yoğurt ile veya sade tüketebileceğiniz halini yazayım... 

Malzemeler (Kahvaltılık Gevrek)
2 su bardağı yulaf ezmesi
4 yemek kaşığı bal (sağlıklı ve bağlayıcı bir tatlandırıcı olarak kullanıyoruz; pekmez veya hurma püresi de tercih edilebilir)
4 yemek kaşığı fıstık ezmesi (sağlıklı ve bağlayıcı bir yağ olarak tercih ediyoruz; zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, susam yağı veya sevdiğiniz başka bir yağ da tercih edilebilir) 
1 fiske tuz (tatları net ortaya çıkarmak için kullanıyoruz)
Yarım çay kaşığı tarçın (tercihen, şart değil)
Yarım çay kaşığı vanilya özütü/aroması (tercihen, şart değil)
1 su bardağı fındık, fıstık, badem türevi hafifçe dövülmüş kuruyemiş (tercihen, şart değil, sonradan da ilave edilebilir)
Yarım su bardağı kuru meyve (yine isteğe bağlı)

Bu malzemelerin hepsini derin bir kapta karıştırarak yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yayıyoruz... Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika kontrollü bir şekilde pişiriyoruz... Her yerinin eşit pişmesi için tepsiyi ara ara çıkartarak karıştırıyoruz... Malzeme çabuk yanmaya müsait olduğundan pişirme işlemini gözünüzü fırından ayırmadan kontrollü bir şekilde yapmanızı tavsiye ederim... Çünkü her fırın aynı verimde çalışmıyor malum... Golden brown diye tabir edilen altın kahverengine ulaştığınızda tepsiyi fırından alabilirsiniz... İyice soğuduktan sonra hava almayan cam bir kavanozda saklayabilirsiniz granolanızı... Hem kahvaltı hem de ara öğünlerinizde süt/yoğurt ile veya sade olarak tüketebilirsiniz... O an dolabınızda bulunan taze meyvelerle de süsleyip tüketebilirsiniz...

Fırında yaptığım...
Aynı tarifi ocak üzerinde de yapabilirsiniz ki ben iki türlü de denedim, ocak üstü daha pratik geldi bana... Yalnız çok kısık ateşte, yapışmaz (tercihen teflon) bir tavada ve ocağın başından ayrılmadan sürekli karıştırarak yapmanız gerekiyor... Yine 20 dakika gibi bir sürede oluyor... Altın kahverengiyi görene kadar devam ediyorsunuz yine... Sonra yine tamamen soğuyunca cam kavanoza alabilirsiniz... Burada dikkat etmeniz gereken, balı biraz daha sonra eklemeniz... Çünkü balın uzun süre pişirilmesi çok önerilmiyor bildiğim kadarıyla...

Ocakta yaptığım...

Ben iki versiyonu yaparken de temel malzemeler dışına pek çıkmadım sayılır... Yulaf ezmesi, bal, fıstık ezmesi, biraz nutella (benim eklediğim bonus), tarçın, vanilya aroması, bir fiske tuz ve biraz da fındık/badem ekleyerek yaptım ikisini de... Hatta ikincisini tamamen göz kararı yaptım... Elimde az bir miktar (10 yemek kaşığı kadar) yulaf ezmesi vardı... Önce onu tavaya aldım... Üzerine 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi, 1 tatlı kaşığı nutella, biraz zeytinyağı, 1-2 damla vanilya aroması, biraz da dövülmüş fındık ekledim ve sonlara doğru da bal ekleyerek karıştırarak pişirdim... İki versiyon da çok güzel oldu...

Şimdi gelelim enerji barı şeklinde olan hurmalı tarife... Malzemeler yine temelde aynı tabi ki ama ben yine de yazayım... Bu hurmalı tarifi ben henüz denemedim ancak tarifi gönderdiğim sevgili arkadaşım İrem denemiş... Onun da fotoğrafını ekliyorum buraya...

Pişirmeden yapılan, bar şeklinde... 

Malzemeler (Enerji Barı)
1 su bardağı hurma (pekmez veya bal da olur)
1/4 su bardağı fıstık ezmesi (zeytinyağı veya diğer sağlıklı yağlar da olur)
1+1/4 su bardağı yulaf ezmesi
1 su bardağı fındık, fıstık vb.
Yarım su bardağı kuru meyve, damla çikolata veya hindistan cevizi (isteğe bağlı)
Yarım çay kaşığı tarçın veya vanilya özütü (isteğe bağlı)
Bir fiske tuz

Hurmaları çekirdeğinden ayırıp rondoda çekiyoruz önce... Hurmalar çok sertse 10 dak sıcak suda bekletilip öyle rondoda çekilebilir.
Fındık, fıstık ve yulaf ezmesini isterseniz önceden 10-15 dak 180 derecede fırınlayabilirsiniz ancak şart değil...
Fıstık ezmesini de teflon bir tavada biraz ısıtıp kullanabilirsiniz... Daha rahat birleşir böylece malzemeler...
Bütün malzemeleri derin bir kapta iyice karıştırın... Sonra yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine düzgünce bastırarak yayın... 20 dakika buzdolabının dondurucu kısmında bekletin... Sonra dilimleyip servise hazır hale getirin... Hava almayan bir kapta bu şekilde muhafaza edebilirsiniz barları... Bu fırınlanmayan tarif... İsterseniz bu tepsiyi dondurucuya koymak yerine fırınlayabilirsiniz de... Yine 180 derecede 15-20 dak yeterli olacaktır diye düşünüyorum... Yine altın kahverengine ulaşmanız gerekecek...

Benim bir sonraki denemek istediğim tarif ise "Türk Usulü Granola" adını verdiğim tarif olacak... Yağlı içerik olarak tahin, şekerli içerik olarak ise pekmezi kullanacağım... Bu sebeple Türk usulü dedim adına... Onunla ilgili deneyimlerimi de buradan paylaşırım yine...

Bir de YOUTUBE videom var konu ile ilgili :) Tavada pratik granola tarifi ;)


Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder